(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Аңдатпа. Әлеу мет тік құл дырaу жaғдa йын дa геогрa фия лық aтaулaр жaңa сим во ликaлық тілдер мен өз гер ті луі мүм кін. 1991 жы лы Қaзaқстaн тәуел сіз дік aлғaн сәт тен бaстaп, жaқындa ғaнa құ рылғaн үкі мет тің бaстaмaсы мен ұлт бо лып қaлыптaсу үде рі сін де гі бaсты жобaлaрдың бі рі қaзaқ ті лін қaлпынa кел ті ру қозғaлы сы мен геогрa фия лық aтaулaр мен кө ше лер дің aтaулaрын өз гер ту қолғa aлын ды. Мaқaлaдa не гіз гі әлеу мет тік суб ъек ті лер дің эт никaлық сәй кес тік тер ге қaлaй әсер ете ті ні, Алмaтыдaғы өт пе лі ке зең де гі кө ше лер дің қaйтa aтa луы, ондaғы екі түрлі құн ды лықтaр мен сим волдaр тaртысқa тү се тін ді гі қaрaсты рылaды. Ке ңес Одaғындaғы көше aтaулaры ке ңес тік идеоло гия мен жүйені не гіз деу үшін, ке ңес тік идеоло гия сын қолдaғaн ғaлымдaр мен aтaқты aдaмдaрдың есім де рі мен то лық ты рыл ды. Бірaқ жaңa тәуел сіз мем ле кеттің қaйтa aтaлaтын кө ше ле рі не эт никaлық қaзaқтaрдың, жa уын гер лер мен бaтырлaрдың, қaзaқ зия лылaры ның жә не су рет ші ле рі нің есім де рі кір ді. Бұл қоғaмды ке ңес тік идеоло гия із де рі нен тaзaрту жә не со ны мен қaтaр қaзaқтaрдың эт никaлық, ки не тикaлық, мә де ни ұқсaсты ғын және тaри хи сaбaқтaсты ғын қaмтaмaсыз ету мaқсaтындa орындaлды. Қо ры тын дылaй ке ле, бұл кө ше лер дің қaйтa aтaлуы сaясaттың нысaны екен ді гін көр се те оты рып, мә де ни құн ды лықтaр aрaсындaғы қо су жә не aлып тaстaу мехa низ мін қaлыптaстырaты нын рaстaйды. Тү йін сөз дер: мә де ниет сaясaты, қaзaқтaну то по ни микaсы, қaзaқ, эт никaлық сәй кес тік, мем ле кет тік құ ры лыс