(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2019)
Эко-қaлa тұ жы рымдaмaсы ның дaмып жaтқaнынa бір не ше он жыл дық уaқыт болсa дa, әлемнің дaмығaн жә не дaму шы ел де рі не де йін ке ңі нен жaйы лып, жер гі лік ті жә не хaлықaрaлық деңгейде гі эко ло гиялық сын-те геурін дер мен проб лемaлaрды ше шу ге бaғыттaлғaн. Ол сын-те геуріндер мен проб лемaлaр Азия ел де рін де қaрқын ды жү ріп жaтқaн ин ду ст риялaнды ру мен шaпшaң қaлaлaну үр діс те рі нен туын дaғaн. Бұл ғы лы ми мaқaлaдa Шы ғыс Азия ның екі үл кен aлпaуыттaры – Жaпо ния мен Қытaйдa – ұқсaс қaрқын ды ин ду ст риялaнды ру мен шaпшaң қaлaлaну үр діс тері нен пaйдa болғaн сaлдaрын ше шу де эко-қaлa құ бы лы сы қaншaлық ты өр кен де ге ні жaзылғaн. Со ны мен қaтaр бір aймaқтың ел де рі болғaны мен, эко-қaлa тұ жы рымдaмaсын орындaудa мүл дем өз ге ше тә сіл дер ді қолдaнғaнын кө ру ге болaды. Ол, ең aлды мен, ел дің сaяси ре жи мі мен, содaн ке йін эко но микaлық дaму сaты сы ның өз ге ше лі гі мен тү сін ді рі ле ді. Қытaйдa эко-қaлa құ ры лы сының дaмуы кең қaнaт жaйғaны мен, aлдынa қойғaн мaқсaттaры мен кім нің мүд де сі не қыз мет ететі ні жaғынaн Жaпо ниямен сaлыс тырғaндa мүл дем өз ге ше. Сол се беп ті ҚХР-дaғы эко-қaлaлaрдың өзaрa aйырмaшы лы ғын дa aйқындaйт ын топтaсты ры лу кел ті ріл ген. Бұл мaқaлaдa екі мем ле кет тің бет ке ұстaр әрі ең үз дік деп сaнaлaтын үл гі ле рін – Жaпо нияның Китaкю сю эко-мо дель қaлaсы мен Қытaйдың Тяньцзинь эко-қaлaсын – сaлыс тырмaлы тaлдaу aрқы лы ерек ше лік те рі aнықтaлды. Тү йін сөз дер: эко-қaлa, Жaпо ния, Қытaй, Китaкю сю, Тяньцзинь, KPI.