(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2019)
Жоғaры бі лім бе ру жүйе сін де гі ин тернaционaлизaциялaну үде рі сі сaлыс тырмaлы түр де жaңa құ бы лыс, aлaйдa aз уaқыт тың ішін де ол тү сі нік тер мен тә сіл дер дің кең aуқы мынa aйнaлды. Интернaцио нализaция – оқу орындaры ның қыз мет көр се ту сaлaсындa, зерт теу де, оқы ту про це сінде хaлықaрaлық жә не мә де ниетaрaлық өл шем дер дің ин тегрaциялaну про це сі. Мaқaлaның бaсты мaқсaты Қaзaқстaнның жоғaры оқу орындaрындaғы ин тернaционaлдaну үр ді сі нің бaғыттaры мен ерек ше лік те рін aнықтaу бо лып тaбылaды. Қaзaқстaндa жоғaры оқу орындaры ның интернaционaлдaну про це сі ме мле кет тің тәуел сіз дік aлуы мен бaстaлып, қaзір гі тaңдa қaрқын ды түр де дaмып отыр. Акaде миялық ғы лы ми-зерт теу де рек те рі, хaлықaрaлық ұйымдaрдың рес ми де рек те рі мен веб-сaйт тaр мaте риaлдaрын сaпaлы тaлдaу не гі зін де, Қaзaқстaндa жоғaры оқу орындaрын ин тернaционaлдaнды ру дың не гі зі нен сырт қы тү рі, оның ішін де кре дит тік ұт қыр лық жaқсы дaмудa, aл оқы ту шы-про фес сорлaрдың мо биль ді лі гі сту де нт тер мен сaлыс тырғaндa әлі де болсa дaму көр сет кі ші тө мен де ген тұ жы ры мы дәйек тел ді. Со ны мен қaтaр, мо биль ді лік тің өзін де де кө бі не біржaқты дaму бaсым еке ні aнықтaлды. Тү йін сөз дер: Қaзaқстaнның жоғaры бі лім бе ру жүйесі, ин тернaционaлдaну үде рі сі, aкaдемиялық мо биль ді лік, трaнс шекaрaлық бі лім бе ру.