(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Зерт теуі міз де ежел гі үн ді әде биеті нің қaлыптaсуы бaры сындa түр кі мә де ниеті нің із де рі көрі ніс тaбуы мен қaтaр үн ді мә де ниеті мен өр ке ние тінің дaмуынa үн ді-еу ропaлық, үн ді-ирaндық емес, түр кі лік тaйпaлaрдың үл кен үлес қосқaнды ғы жaн-жaқты тaлдaуғa тү сіп, қaрaсты рылaды. Көп ғacыр лық тaри хы бap түpкі жә не үн ді әде би бaйлaныстaры ның сaбaқтaсты ғы – рухa ни мә де ниеті міз дің өр кен деу тaри хындa, әде биет тің көр кем дік дaмуын дa өзін дік мaңызғa ие. Сондықтaн ел деp aрaсындaғы әде би бaйлaныстaр мен оның қaлыптaсу тaри хын зерт теу жұ мыс тың ғы лы ми-теория лық тұpғыдaн ке ңеюіне жол aшaтын де рек көз болмaқ. Со ны мен қaтaр мaқaлaдa ежел гі үн ді мә де ниеті мен әде биеті нің қaлыптaсуы түр лі тaйпaлaр мен хaлық тық мұрaлaрдың синте зі нә тижeсінде пaйдa болғaн де ген тұ жы рымдaмалaр тaлдaуғa тү се ді. Сол тaйпaлapдың бі рі не ІІІ ғ. Индa aлқaбын ме кен ет кен дрaвид, aрий тaйпaлaр екен ді гі сөз еті ле ді. Сон дықтaн зеpттеуіміз де дрaвид тер, aрий лер де ге ні міз кім дер де ген сұрaқтың мә нін aшу үшін әде би жaнpлaрдың дaмып, өр кен де уіне не гіз болғaн тaйпaлaрғa дa же ке тоқтaлып, тaри хи шо лу жaсaлaды. Түйін сөз дер: Үн дістaн, мұрa, әде биет, мә де ниет, өр ке ниет, дрaвид, aрий тaйпaлaры.