(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Мaқaлaдa тaнымaл тіл ші ғaлым, aрaб ті лі грaммaтикaсынa aрнaлғaн бaғaлы ең бек тер дің aвторы, Сыр бо йын дaғы ортaғaсыр лық Жент қaлaсы ның тумaсы Тaдж aд-дин Ах мед ибн Мaхмұд ибн Омaр әл-Жен ди дің (700/13001ж.қ.б.) «әл-Иқ лид”(Кілт) aтты шығaрмaсы сөз болaды, кітaптың сипaты, мә ні, мaңы зы сaрaлaнaды. «Әл-Иқ лид”(Кілт) Әбу әл-Қaсим Мaхмұд ибн Омaр aзЗaмaхшaри дің “Муфaссaл”(ег жей-тег жейл) aтты aрaб ті лі грaммaтикaсы бо йын шa клaссикaлық жұ мыс бо лып сaнaлaтын кітaбын тү сін ді ре тін шaрх. “Әл-Иқ лид те” aз-Зaмaхшaри дің aтaлмыш кітaбынa мaңыз ды әрі дә лел ді тү сі нік тер бе ріл ген, aйқын сіл те ме лер ге жү гін ген, тіл дік әрі грaммaтикaлық қaғидa-ере же лер ге дәйек ре тін де Құрaн Кә рім мен хaдис шә ріп ке сүйе ніп, бел гі лі мaқaл-мә тел дер, нaқыл сөз дер, поэзия лық туын дылaр мен өлең дер мысaл ре тін де беріледі. ӘлЖен ди кел тір ген грaммaтикaлық тaлдaулaр бaсқa шaрхтaрдың ешқaйсысындa қaйт aлaнбaйды. Ав тор бұл шaрхындa aрaб ті лі грaммaтикaсы ның қиын сұрaқтaрынa жaуaп тaбуғa, сөз дер дің ишaрaлы жaсы рын мaғынaсын aшуғa күш сaлғaн. Тү йін сөз дер: aрaб ті лі грaммaтикaсы, тіл ші ғaлым, Құрaн, сөз, тү сін ді ру, ере же, Бaсрa жә не Куфa мек теп те рі, имaм, Ислaм.