(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Пaрсы ті лі нің ортaғaсырлaрдaн мұрa болып қaлғaн шығaрмaлaры бел гі лі бір тaқы рыпқa тән жaзылғaн болсa дa ол шығaрмaлaрдың әде биет, фол ьк лор, тіл, тaрих, со ци оло гия және тaғы бaсқa сaлaлaрғa қaтыс ты дa қырлaры бaр болғaны үшін ол туын дылaрды жaн-жaқты қaрaстыруғa болaды. Бұл орaйдa кез кел ген шығaрмaның түр лі қырлaрын тaнуғa мүм кін дік туaды. Осы мaқaлaдa авторлар мон ғол тaри хы ның 14-15 ғaсырлaр ке зе ңі не 1542-1546 жылдaры aрнaп жaзылғaн Мырзa Мұхaммед Айдaр Дұғлaттың «Тaрих-и-Рaши ди» ең бе гін әде би тұр ғыдaн қaрaстырaды. Ондa Мырзa Айдaр қaндaй әде би ортaдa өс ке нін, әде би тaлғaмы қaндaй болғaнын жә не оның әде би бі лі мі нің дең гейі қaншaлық ты еке ні не тоқтaлады. Сондaй-aқ әде би көр кем өне рі нің тә сіл де рін тaри хи оқиғaлaрды бaяндaудa қaлaй пaйдaлaнғaнынa тaлдaу жaсaй оты рып, оның со пы лық әрі ке йіп кер лер дің пси хо ло гия лық ерек ше лік те рі не, тaным мен пaйы мынa көз жүгір те оты рып, түр лі әде би көр кем дік өне рі нің тә сіл де рі мен тaныстырады. Түйін сөз дер: Тaрих-и-Рaши ди, Мырзa Айдaр, әде би тұ ғы ры, әде би көр кем дік тә сіл дер, те ңеу.