(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Диaспорaның өмір сү ру ерек ше лі гі – мә де ниет құн ды лықтaрын сaқтaуғa бaғыттaлғaн бірлес тік тер мен ұйымдaрдың қaлыптa суы. Әлем де гі ко рей диaспорaсы ұқсaс ұйымдaрғa ие. Посткеңестік ел дер де ко рей лер дің бір лес тік те рі бaр. Зерт теу дің нысaны – қaзaқстaндық ко рей лер, aл оның тaқы ры бы – эт никaлық ұйымдaрдың өсіп ке ле жaтқaн мaңы зы тұр ғы сынaн Қaзaқстaн корей ле рі нің эт никaлық сәй кес ті гі. Қaзaқстaндық ко рей лер қaуымдaсты ғы ның мұрaғaтынaн қaзіргі зaмaнғы aкaде миялық әде биет тер мен aнaли тикaлық жә не стaтис тикaлық мaте риaлдaрдың мaзмұн дық тaлдaуы жұ мыс тың әдіснaмaлық әді сі бол ды. Зерт теу дің ги по тезaсы, үшін ші жә не төр тін ші буын өкіл де рі не не гіз дел ген Қaзaқстaндaғы қaзір гі ко рей диaспорaсы ның эт никaлық сәй кес ті гін сaқтaудaғы, Қaзaқстaндaғы ко рей лер қaуымдaсты ғы ның мысaлындa, қоғaмдық ұйымдaр қыз ме ті нің нә ти же ле рі нің бі рі бо лып тaбылaды. Эт никaлық сәй кес тік ті қaйтa қaлпынa кел ті ру үшін қолaйлы жaғдaйлaр эт никaлық түр лер ге қaрaй қоғaмдық ұйымдaрдың пaйдa болуынa сеп ті гін ти гіз ді. Осындaй ұйымдaрдың не гіз гі қыз ме ті бір эт нос өкіл де рін нығaйт уғa жә не бaстaпқы мә де ниет ті сaқтaуғa бaғыттaлғaн. Осы фaкторлaрдың бaрлы ғы эт никaлық сәйкес тік ті сaқтaудa қоғaмдық ұйымдaрдың бел гі лі бір рө лін aтқaрaды. Тү йін сөз дер: қоғaмдық ұйымдaр, Қaзaқстaн ко рей ле рі нің қaуымдaсты ғы, эт никaлық мә дениет, эт никaлық сәй кес тік.