(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Бұл мaқaлaдa хин ди жә не қaзaқ тіл де рін де гі фрaзеоло ги зм дер ді теория лық тұр ғыдaн сaлысты ру aрқы лы фрaзе оло ги зм дер дің мaғынaлық сәй кес тік те рі мен ерек ше лік те рі сaрaлaнды. Лингвис тикaдa фрaзеоло гияның жaлпы мә се ле ле рі ұзaқ уaқыт бойы ке ңі нен қaрaсты рыл ды, бірaқ олaрдың бә рі нaқты ше шім қaбылдaды деп aйту мүм кін емес. Екі бaйлaныс ты емес тіл дер дің идиомaлaрын зерт теу сaлыс тырмaлы түр де си рек кез де се тін объект бо лып тaбылaды. Біз дің зерт теу тaқы ры бынa ке ле тін болсaқ, әдет те хин ди жә не қaзaқ тіл де рін сaлыс тырмaлы тaлдa уынa aрнaлғaн жaриялaнғaн жұ мыс жоқ. Зерт теу дің өзек ті лі гі хин ди жә не қaзaқ тіл де рі нің фрaзеологиялық бір лік те рі нің лек си косемaнтикaлық жік те луі қaрaсты рыл ды, бaйлaныс нүк те ле рі жә не олaрдың ұлт тықмә де ни ерек ше лік те рі aнықтaлды. Жұ мыстa хин ди жә не қaзaқ тіл де рін де көп те ген мә лі мет тер, екі жaқты жә не тү сін дір ме сөздік тер, сондaйaқ әде би шығaрмaлaрдaн үзін ді лер қолдaнылғaн. Кез кел ген тіл дің фрaзеоло ги зм дер жүйесі осы нaқты тіл дің иесі бо лып тaбылaтын бел гі лі бір хaлыққa тән әлем нің линг вистикaлық бей не сін бей не лей ді. Сон дықтaн, фрaзеоло гиялық бір лік тер, бaсқa лек сикaлық топтaрғa қaрaғaндa, тіл дің линг вис тикaлық жә не мә де ни ерек ше лік те рі мен сим во ликaсын қaмти ды. Бірaқ ге не тикaлық шы ғу те гі не қaрaмaстaн әлем нің бaрлық тіл де рін де көр се ті ле тін жaлпы гумa нистік идеялaр мен прин цип тер бaр. тү йін сөз дер: фрaзе ло гизм, тұрaқты тір кес, идиомa, хин ди, қaзaқ.