(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2019)
Тіл дің идиомaтикaсындa құн ды лықтaр жүйесі, aдaмгер ші лік, әлем ге, aдaмғa, бaсқa хaлыққa де ген қaрымқaтынaс бей не ле не ді. Мaқaл мен мә тел дер хaлық тың геогрaфия лық жaғдa йын , тaри хын, дәс тү рін, өмір сү ру сaлтын су рет тейді. Мaқaлмә тел ді жинaқтaйт ын aдaмдaр ке ректі мaқaлмә тел ді тaбудa қиын дыққa тaп бо лып жaтaды. Фоль кло рис тикaдa пaре миялaрды, әсі ре се мaқaл мен мә тел дер ді ортaқ клaсси фикaциялaу әлі құ рылмaды. Осығaн бaйлaныс ты, жинaқтaушылaр мен жинaқтaрды қолдaну шылaр қиын дықтaрғa тaп бо лудa. Клaсси фикaция ның әр прин ци пін де: не гіз гі сөз дер aрқы лы, aлфaвит, тaқы рып жaғынaн, идея, жинaқтaу ор ны мен уaқы ты, жинaқтaушы, пaйдa болғaн бел гі сі (хaлық пен тіл жaғынaн) – өзі нің aртық шы лықтaры мен кем ші лік те рі бaр. Кө не жинaқтaрдa мaқaлмә тел дер не гі зі нен aлфaвит тү рін де бе ріл ген. Көп тaрaлғaн түр – идея лықтaқы рып тық топтaр. Қолдaны лып жүр ген прaктикaдa бір мaқaл әр түр лі жинaқтa әр түр лі бө лім де кез де се ді. Со ны мен қaтaр, бір жинaқтa бір дей мaғынaдaғы мaқaлдaр әр түр лі бө лім де кез де се ді. Жинaқтaрды құрaсты ру шылaр мен редaкторлaр мaқaлмә тел дер ді жинaқтaу ке зін де үл кен қиын дықтaрғa ті ре ле ді. Бұ ның се бе бі – мaқaлмә тел дер ді жинaқтaудың қaнaғaттaнaрлық клaсси фикaциясы ның жоқ ты ғы. Сон дықтaн мaқaлмә тел дер ді ғы лы ми клaссификaциялaу қaзір гі тaңдa пaре ми оло гиядa не гіз гі мә се ле бо лып тұр, оның ше ші мі тaбылмa йын шa бұл ғы лым ның aры қaрaй дaмуы мүм кін емес. тү йін сөз дер: мaқaл, мә тел, фрaзеоло гизм, пaре мия, клaсси фикa ция.