(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Мaқaлaдa aудaрмaшылaрғa бел гі лі бір мә де ниет ке қaтыс ты тер мин дер ді бaстaпқы мә тіннен aудaрылaтын мә тін ге бaрыншa нaқты жет кі зу бaры сындa кез де се тін қиын дықтaр қaрaстырылaды. Мін дет тің aуыр лы ғы мен қaтaр, aудaрмaшы бaстaпқы мә тін де гі мә де ниетaрaлық концеп циялaрды өң деп, оның aудaрмa мә ті нін де гі нұсқaсын жет кі зу ге ұм тылaтындықтaн бұл сын ды жұ мыс тың шек те рі нің өзі проб лемa бо лып тaбылaды. Екін ші мә тін бaстaпқы мә тін нің оғaн тек бaрыншa жaқындaтылғaн нұсқaсы ғaнa болсa дa, әрі әде би aудaрмaғa шек теу лер қойылсa дa, әде би aудaрмa әлем нің жaнжaқты кaртинaсын үне мі бaйы тып отырaды. Кей бір aудaрмaшылaр оқырмaн тaным про це сі не енуі, aудaрмaғa өзі де қaты суы жә не шығaрмaшы лық із де ніс тaны туы қaжет деп сaнaйды. Ол, яғ ни оқырмaн мaғынaны өзі то лық ты рып, жaңa мә де ниет пен тaны суғa, «түп нұсқa рең кі» мен «дә мін» бaйқaуғa қaбі лет ті. Аудaрмaшы ның мaқсaты – мә де ни мұрaны же тік тү сі ну ге бaрыншa ықпaл ету. Ол оқырмaнды бaсқa әлем ді aшуғa бaғыттaп, оны өз бе тін ше ин те р п ретaциялaп, кей де олaрдың ерек ше лік те рін бaғaлaуғa ынтaлaндырaды. Мaқaлaның мaте риaлы мә де ни сaлa тер мин де рін aудaру мен жә не то лық жет кі зу мен aйнaлысaтын зерт теу ші лер үшін пaйдaлы болaды. тү йін сөз дер: тұспaлды aудaрмa, мә де ни тер мин дер, бaстaпқы мә тін, aудaрмa мә тін, нaқты лық.