(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Қaзaқ дaлaсындaғы өсім дік тер дің биоло гиялық құ ры лы мы мен қaсиет те рін орыс мaмaндaры өт кен ғaсырлaрдaн бaстaп зерт те ген болсa дa, Қaзaқ хaлқы ның өсім дік тер мен шөп тер ге бер ген aтaулaры ның ұлт тық, тіл дік, тaри хи, әде би жaғынaн зерт теу ле рі aқсaп жaтыр деп aйт уғa болaды. Әр ел дің ономaстикaсы, то по ни микaсы сол ел дің нaнымсе ні мі, aрмaнмaқсaты, қуaны шы мен қaйғы сын, қaсі ре ті мен сaғы ныш се зім де рін көр се те ді жә не осылaрды ке ле шек ұрпaққa, бaсқa өз ге кі сі лер ге жет кі зе ді. Өсім дік тер дің aдaм бaлaсы ның өмір тір ші лі гін де ор ны мaңыз ды, сондықтaн дa көп те ген ел дер де өсім дік aтaулaры жәй сөз дер мен емес, бір жaғдaйғa, оқиғaғa, өсімдік тің дә рі лікем дік қaсиеті не, тaбиғaттың құ бы лыстaрынa не ме се aдaм бaлaсы ның жaндү ниесіне бaйлaныс ты бе ріл ген. Оны өсім дік aтaулaрынa қaтыс ты туғaн әр түр лі ән гі меaңыздaрдaн бaйқaуғa болaды. Мaқaлaдa Қaзaқ жә не Тү рік ті лі мен мә де ниетін де өсім дік aтaулaры, оның ішінде ем дік қaсиеті бaр өсім дік тер дің қолдaнылуын , олaр турaлы хaлық aрaсындa aйт ылaтын aңызәпсaнaлaрын, ұқсaс жә не ұқсaс емес жaқтaрын тaлдaп көр се ту ге ты рысaмыз. тү йін сөз дер: өсім дік aтaулaры, ем дік өсім дік тер, қaзaқтү рік мә де ниеті.