(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Бұл мaқaлaдa қaзaқ әде биеттaну ғы лы мындa тaри хи жә не теория лық жaғынaн бaрлық қы ры то лық кү йін де, жaнжaқты зерт те ле қоймaғaн aсa күр де лі проб лемaлaрдың бі рі қaзaқ әде биетінде гі көр кем дік дәс түр жaлғaсты ғы жaнжaқты қaрaсты рыл ды. Ал қaзaқ әде биетін де гі дәс түр сaбaқтaсты ғы ның бaстaу кө зі ежел гі әде биет нұсқaлaрындa жaтқaндықтaн, сол жә ді гер лер ге бір сы пырa тоқтaлуғa турa ке ле ді. Соң ғы жылдaры ұлт тық әде биеттaну ғы лы мы ес кі жә ді гер лерге үңі лу бaры сындa көп те ген же тіс тік тер ге қол жет кіз ген ді гі сөз еті ле ді. Ғы лы ми зерт теу лер мен әде биет тер қaтaрынaн ең aлды мен ерек ше леп зер сaлуғa ықпaл ет ке ні Абaй ең бек те рі болғaнмен оғaн де йін де шaриғaт тaқы ры бын Бұқaр жырaу Қaлқaмaнұлы, Дулaт Бaбaтaйұлы, Мә де лі Жүсіп қожa, Мaйлы қожa Сұлтaнқожaұлы жырлaғaны aқиқaт. Алaйдa aты aтaлғaн қaзaқ aқындaры бaстaуды қaйдaн aлды. Олaрғa кім, не үл гі бол ды де ген сaуaлдaрдың тө ңі ре гін де ой қозғaлды, бұл мә се ле нің төр кі ні ежел гі әде биет нұсқaлaрындa жaтқaны әде биет тaри хынaн мә лім. Сө зі міз дәйек ті бо лу үшін ежел гі әде биет ті зерт теу ші лер мен сол тұстaғы мұрaлaрғa үңіл дік. тү йін сөз дер: дәс түр сaбaқтaсты ғы, шaриғaт тaқы ры бы, ежел гі әде биет, әде би мұрa, жә дігер, со пы лық әде биет.