(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Мaқaлaдa кө не түр кі лік өр ке ниет тің көр сет кі ші – «Мәң гі лік ел» идеясы ның, «ел» сө зі нің шы ғу төр кі ні сөз болaды. «Мәң гі лік Ел» сө зі нің те рең тaри хи тaмы ры жә не үл кен мaғынaлы мә ні бaр. Түрік ше жі ре сін де «мәң гі» сө зі «Тә ңір», «Құдaй», «Аллa» сөз де рі мен мaғынaлaс қолдaныл ды. Осыдaн ке йін , «Мәң гі лік Ел» «Аллa Тaғaлaның елі, хaлқы» де ген ді біл ді ре ді жә не мем ле кет пен ұлт тың уaқыт пен шек тел ме ген тұмaры болaды деу ге то лық не гіз бaр. Ұлт тық жә не жaлпыaдaмзaттық құн ды лықтaрды қaрaсты рудa, тaлдaп, сaрaлaудa олaрдың түр лі жaғдaйғa қaрaй өз гер уін , жaңa пі шін ге ие бо лып, өз ге ше сипaт aлуын тaныпбі лу ұлт тық дү ниетaным ке ңіс ті гін ке ңейтеті ні сөзсіз. Атaлғaн мә се ле қоғaмдық рухa ни сaнaсе зім ді дaмытaды, осы сұрaқтaр ғы лы ми мaқaлaдa жaнжaқты тaлдaнaды. тү йін сөз дер: «мәң гі лік ел», ұлы дaлa, ел, Күл те гін жa зуы.