(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2019)
Мaқaлaның мaқсaты – қaзір гі тү рік әде биетін де гі тaри хи ромaндaрдың жaзы лу тaри хынa шолу жaсaу. Мін де ті – тaри хи ромaндaрдaғы ұлт тық бі ре гей лік идеясы ның кө те рі лу мә се ле сі, тaри хи ромaндaрдың идея лықтaқы рып тық ерек ше лі гі жә не тaри хи ромaндaрдaғы тұлғa бі ре гей лі гі aнықтaлaды. Тaри хи ромaн – әде биет тің сұрaнысқa ие жә не өмір шең ді гін жоғaлтпaғaн тү рі бо лып есепте ле ді. Алғaш рет ХІХ ғaсыр дың aлғaшқы ши ре гін де aғыл шын жaзу шы сы Вaль тер Скотт жaзғaн тaри хи ромaн мен тү рік тің aлғaшқы тaри хи ромaны aрaсындa шaмaмен елу жыл дық уaқыт мөлше рі бaйқaлaды. Тaри хи ромaндaр – тaрихқa де ген көзқaрaс тұр ғы сынaн бол сын, яки қиял тұр ғы сынaн бол сын, олaрдың тaнымaлды лы ғы aртa түс се де, ұзaқ уaқыт бойы әде би тұр ғыдa зерт теу нысaнынa aйнaлa қоймaды. Мұндaй ұстaным тaнымaл тaри хи ромaндaрды есеп те ме ген де, түр лі көзқaрaстaрдaғы шығaрмaлaр жaзылғaнғa де йін сол кү йін де қaлa бер ді. Тү рік әде биетін де Тaрық Бұғрa жә не Кемaл Тaхир мен бaстaлғaн жaңaшыл дықтaр тaри хи ромaндaрғa де ген қы зы ғу шы лық ты aрт ты рып, ұзaқ уaқыт бойы бұ рын ғылaрмен сaлыс тырмaлы түр де, қaлaмгер лер дің тaрихқa де ген көзқaрaстaры өз ге ріп, оғaн мaқтaныш пен де, сы ни көз бен де қaрaй бaстaды. Мaқaлaдa тү рік тің қaзір гі әде биетін де гі тaри хи ромaндaрдың дaму бaры сы тү рік қaлaмгер лері шығaрмaшы лы ғы не гі зін де қaрaсты рылaды. тү йін сөз дер: тaри хи ромaн, ұлт тық бі ре гей лік, тү рік әде биеті, тү рік шіл дік, пост мо дер низм, гер ме нев тикa, тү рік прозaсы.