(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2018)
Бұл мақалада бастауыш мектеп деңгейіндегі ирландиялық білім беру жүйесі, оның конституциялық негіздері, заңдары зерттеліп, мұсылман отбасыларынан шыққан балалардың діни бостандыққа қалай әсер ететініне нақты назар аударылады. Жұмыс 3260 / GF4 «Өзгеретін әлемдегі діни білім: инновациялық Қазақстан және ойлайтын ұлт» атты ғылыми жобаның шеңберінде талданып, оның міндеттерінің бірі діни білім беру жүйесін қалыптастыруда шетелдік тәжірибені зерделеу болып табылады. Мақала Ирландиядағы діни білімге қатысты дереккөздер мен бірқатар құжаттарды зерттеу нәтижелеріне және ирландиялық қоғамның басқа діндерге төзімділік мәселесіне негізделген. Ирландияның көптеген қалаларында тек бір немесе екі ұлттық мектеп бар, олар көбіне католиктік болып келеді және интеграцияланған оқу бағдарламасына сәйкес әрекет етеді. Бұл діни азшылық өкілдерінің, соның ішінде мұсылмандардың немесе діни сеніммен айналысатын адамдардың өкілдері, өз аудандарындағы конфессиялық мектепке баруға мәжбүр болған кезде, ар-ождан бостандығы мәселесіне алып келеді. Осындай жағдайда, сыныптастардағы діни іс-әрекеттердің басқа оқушыларға, мұғалімдерге немесе тұтастай алғанда мектеп жүйесіне негізсіз қиындықтарды білдірмеуі керек шешімдердің негізі ретінде «ақылға қонымды ымыраға» заңды доктринасын пайдалану ұсынылады. Мақалада демократия дәрежесі және Еуропа елдерінің бірінде мектеп жүйесінде белгілі бір шектеулер бар екендігі туралы және «мұнда және онда» жағдайларды салыстыру материалы берілген.