(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2016)
Әбу Мансур әл- Матуриди – исламның сунниттік бағытындағы матуридилік кәләм мектебінің негізін қалап, ислам ғылымдарының да-муына сүбелі үлес қосты. Оның ең елеулі де, қомақты еңбегі ислам дінінің ең басты қайнаркөзі – Құран Кәрімге жасаған тәпсірі болып табылады. Ол аталмыш еңбегінде өз дәуірінде болған, тіпті бүгінге дейінжалғасын тапқан, дұрыс пайымдалмаған жағдайда мұсылмандардың ауызбіршілігі мен татулығына сызат түсіретін сенімге және діннің өзге де тармақ мәселелеріне қатысты түйіткілді мәселелерді Құран аяттарын талдай отырып шешуге тырысты. Осылайша Матуриди саналы ғұмырында Құранды дұрыс түсініп, дұрыс пайымдау әрі өзгелерге түсіндіру мақсатында талмай еңбек етті. Нәтижеде оның Китаб әтТәуилат атты еңбегі өзінен кейінгі дираят тәпсірлеріне соны үлгі болып, ғасырлар өтсе де құндылығын жоғалтпайтын ислам дінінің ойсана тарихындағы ең елеулі еңбектердің біріне айналды.