(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2016)
Бүгінгі таңда дүние жүзін жаһандану үрдісі жайлап жатқан кезде мемлекеттер мен мемлекеттер, ұлттар мен халықтар арасындағы байланыс тығыз әрі ауқымды дамуына географиялық тұрғыдағы территориялық шекаралар бұрынғыдай кедергі болуын тоқтатты. Жаһандану үдерісінің тиімді жақтары жоқ емес болса да, мәдени, саяси тұрғыда ұлттың, халықтың өзінің ерекшелігін, өзгешелігін жоғалтып алу қаупі бар. Дүние жүзіне ортақ болатындай универсалды бірегей құндылықтар жүйесін насихаттау арқылы АҚШ өзінің «демократиялық идеяларын» тарату ұранымен басқа мемлекеттердің ішкі саясаттарына қол сұғып, жаңа деңгейдегі идеологиялық-ақпараттық колониализм дәуірін бастады. Бұл мақалада АҚШ-тың сыртқы саясатының қалыптасуы мен халықаралық деңгейде «демократиялық идеяларын» таратуға бағытталған концепциялар мен доктриналардың дамуын қарастырылады.