(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2016)
Орта Азия, соның ішінде Қазақстанның орта ғасырлардағы елді мекендері туралы бірегей ақпараттарды біз қытай, араб, парсы жазба деректерінeн аламыз. Осындай деректердің ішінде араб тіл- ді қолжазбалардың орны ерекше. Себебі олардың кейбіреулері арнайы сапар жасап, өз көрген-білгендерін қағазға түсіріп отырған саяхатшы, географтардың жинақтаған мәліметтері болса, енді бі- реулері естіген, не өздеріне дейінгі деректерге сүйенген тарихшы-лардың ақпараттары. Бұл шағын мақалада араб тарихшысы Ибн әл-Әсирдың «әл-Кәмил фит-Тарих» атты еңбегінде кездесетін Қазақстанға қатысты топонимдердің араб, орыс және қазақ тілдеріндегі нұсқалары, олар- дың транслитерациясы жайлы мәселе көтеріледі.