(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2016)
Берілген мақалада қазақ және қытай әдебиеттері негізінде жалпы ұлттық және интернационалдық әдебиеттердің қатынасындағы шешуші проблемалардың бірі ретінде танылатын ұлттық мінез сом-дау мәселесі жан-жақты қарастырылады, бұл салада үздіксіз зерттеу жүргізген қытай және қазақ ғалымдарының ұлттық мінез ерекшеліктерінің көркем әдебиеттегі келбеті жөніндегі пайымдаула-ры, қытай және қазақ жазушыларының ұлттық өзгешелігін ашатын бейнелер болмысына талдау жасалынған. Мұнда әр ұлтқа тән ұлттық форма, көркем-бейнелеу тәсілдері, әдеби және тарихи дәстүрлер, реалия сөздер, наным-сенімдер, әдет-ғұрыптар, жағрафиялық ерекшеліктер проблемалары сөз болады. В данной статье рассматривается проблема создания национального характера на примере китай-ской и казахской литератур, которая является одним из ключевых вопросов в рамках проблемы соотношения национального и интернационального в литературе в целом, приводятся примеры ки-тайских и казахских ученых, которые неоднократно исследовали особенности национального харак-тера в художественной литературе, образы, определяющие национальную самобытность казахских и китайских писателей. Расскрывается проблема национальной формы, художественно-изобрази-тельных средств, литературных и исторических традиций, реалий, нравов, обычаев, географических особенностей и т.д .