(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2016)
Бұл мақалада Таяу Шығыстың аймақтық қауіпсіздігінде маңызды орынды иеленетін ядролық қауіпсіздік мәселесі Иранның ядролық бағдарламасы шеңберінде қарастырылады. Иран өзінің ядролық бағдарламасының бейбіт сипатта екенін жариялағанымен, оның төңірегіндегі «үлкен ойын» аймақтық және жаһандық деңгейдегі қауіпсіздікті қамтамасыз ету мәселесіне өзінің теріс әсерін тигізді. Бұл мәселеге байланысты АҚШ пен Израиль күш қолдану саясатын ұстанса, Ресей мен Қытай аймақтағы өздерінің саяси және экономикалық мүдделерін ескере отырып, оны бейбіт жолмен шешуге шақырды. Аймақта, әсіресе Парсы шығанағындағы араб монархиялары Иранның ядролық бағдарламасының әскери сипатқа ие болу мүмкіндігінен қауіптенуде. Иранның «алтылық» мемлекеттермен келісімге келуі оның ядролық мәселесінің шешілуінің бастамасы болуда. В этой статье рассматривется Иранская ядерная программа в контексте региональной безопасности.