(untitled) (ҚазҰУ хабаршысы. Шығыстану сериясы, 2016)
Бұл мақалада жаһандану кезеңінің Үндістанға тигізген әсері мен ықпалы талданған. Әлемдік эконо-мика мен саясатта әрбір жаңа оқиға мемлекеттердің едәуір өзара қарым-қатынасын кезекті рет рас-тайды. Осы байланыстың шегі мен жылдамдығын анықтау маңызды мәселе болып табылады. Қазіргі уақытта өте көп айтылып және жазылып жүрген жаһандану көптеген дамып келе жатқан мемлекет-терге әлсіз контрагенттерді тоқтататын және адаптивтілеуді алға итеретін жаңа мүмкіндіктер, проб-лемалар мен қарсы шығуларды алып келді. Бұл ең алғаш заманауи өмірде ақпараттық технологиядағы революция мен капитал қозғалы сының өсуіне байланысты сыртқы «шоктар» бір мемлекеттен екінші мемлекетке жылдам өтіп, соның сал-дарынан сыртқы тұрақсыздық факторы дамудың ішкі проблемаларын тереңдете түседі. Олардың экономикалық жағдайларына қалыптаспаған кейбір елдердің даму модельдерін көшіріп алуға әкеліп соқтыратын «көрсету әсері» де аз рөл атқармайды. В этой статье рассматривается эпоха глобализации в Индии и ее влияние на экономический рост. Каждое новое событие в мировой экономике и политике в очередной раз подтверждает глобальную взаимозависимость стран. Важной задачей становится определение меры и интенсивности этой свя-зи. Глобализация, о которой так много говорят и пишут в наше время, принесла большинству разви-вающихся стран новые возможности, проблемы и вызовы, тормозящие более слабых контрагентов и подталкивающие вперед более адаптивных.