(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2016)
В статье рассматривается политика США и России на Ближнем Востоке. Также «нефтяная политика» региональных государств во внешней политике ведущих держав мира. Таяу Шығыс – бүгінде АҚШ пен басқа батыс елдері монополияларының бақылауында орналасқан мұнай қорының шоғырланған аймағы болып есептеледі. Таяу Шығыс мұнайына көбінде Батыс Еуропа мен Жапония экономикасы мұқтаж. Мұнай үшін күрес елеулі дəрежеде аймақтағы державалар саясатын анықтап отыр. XX ғасыр мен XXI ғасыр басын қамтыған аралықта əлемдік қоғамдастық осы жерде қатаң халықаралық, қазір болса қарулы күрестің, əлемдік нарықта аймақтық мұнай үшін, яғни «мұнай долларларын» пайдалану үшін күрестің куəгеріне айналды.