(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2016)
Китайский язык характерен разнообразием диалектов, но настолько не схожих друг с другом, что выходцы из различных провинций не в состоянии понять друг друга. Главной причиной возникновения диалектов в Китае является миграция. В ходе дальнейшей истории китайского языка диалектная лексика пополнялась в результате контактов с языками соседних народов. Таким образом миграции приводили к обособлению значительных групп носителей китайского языка от их основной массы с последующим развитием языка этих групп в особые диалекты. Қытай тілі өзінің диалектілерінің алуантүрлілігімен ерекшеленеді, бірақ олардың өзара айырмашылығы соншалық, əртүрлі провинция тұрғындарының бір-бірін түсінбеуіне əкеліп соғады. Қытайда диалектілердің пайда болуының бас себебі – ол көшіп-қону. Кейін келе қытай тілінің диалектілік лексикасы көрші халықтардың тілдерімен байланысы нəтижесінде толықтырылды. Көшіп-қону көптеген қытай тіл иелерінің, топтардың негізгі топтан жекеленіп кетуіне əкеліп соқты, ал бұл өз кезегінде осы топтар тілдерінің жеке диалектілердің дамуына əкелді