(untitled) (Journal of Oriental Studies, 2016)
Данная статья посвящена изучению мусульманской экзегетики. Как известно, в корнях религиозного сознания лежит мифология, имевшая историческое и психологическое начало и сложившаяся из первичных впечатлений, представлений, побуждений и верований прежних поколений. Их формы постоянно изменились, модифицировались, сглаживались и после этого они постепенно переходили в стройные религиозные системы. Бұл мақала мұсылманша түсініктеме беру жолдарын зерттеуге арналған. Діни сананың негізіне, түптамырына бұрын ежелгі дəуірде өтіп кеткен ұрпақтың алғашқы əсерлерінен, түсініктерінен, сенімдерінен құралып, тарихи жəне психологиялық бастау алатын мифология жататындығы жалпы жұртқа белгілі. Олардың сыртқы бейнесі əрдайым өзгеріп, бұрынғы қалпын жоғалтып отырады. Олардың тігісі жатқызылғаны соншалық бірте-бірте қазіргі қалыпты діни жүйеге айналады.