ГЛОБАЛЬНЫЕ И РЕГИОНАЛЬНЫЕ АСПЕКТЫ РАЗВИТИЯ ВНЕШНЕЙ ПОЛИТИКИ ЯПОНИИ ВО II ПОЛОВИНЕ XX – НАЧАЛЕ XXI ВЕКА - Мұхтар, Л. (Journal of Oriental Studies, 2016)
Бұл мақалада Жапонияның XX ғ. II жартысындажәне XXI ғ. басындағы сыртқы саясаттың әлемдік жәнеаймақтық көлемде ішіндегі дамуы қарастырылады. ЕгерXX ғ. II жартысында Жапонияның сыртқы саясаттыңнегізгі мақсаты Азия аймағында басты орынды қалпынакелтіруі болса, XXI ғ. дүниежүзілік дағдарыстың ықпа-лынан Жапон мемлекет азиядағы интеграциялық үдері-сінде Батыс пен Шығыс арасындағы байланыс қызме-тін атқарып, дамудың жаңа үлгісін ұсынып жатыр.The global and regional evolution of foreign policy ofJapan in the II half of XX - early XXI century is examinedin the present article. If in the II half of XX century a keyobjective of Japanese foreign policy was to restore thecentral position in Asia, in the XXI century under theinfluence of global crisis, Japan attempts to find a worthyplace in the Asian integration, taking the role of “bridge”,between the West and Asia, and offers a new model ofdevelopment.