СХОДСТВО СКАЗКИ СИЯВУША «ШАХНАМЕ» С КИТАЙСКИМ ГЕРОИЧЕСКИМ ЭПОСОМ «ФАНАК-ШЕН-ЙЕНИ» - Балазаде, А. (Journal of Oriental Studies, 2016)
Шығыс пен Батыс арасындағы негізгі байланыс Иранмен Қытай арқылы өткен Жібек Жолы арқылы іске асты.Иран мен Қытай арасындағы байланыс Ирандағы Ашка-нидтер династиясы кезінде басталып, олардың ежелгімәдениеттерінде тамырын сақтап қалды.Автор бұл мақалада Сияуыштың «Шахнама» ертегісімен қытайдың «Фанак-Шен-Йени» батырлық жыры ара-сындағы ұқсастықтарға тоқталады.Article has been devoted to the learning of the problem ofanalogy of heroism myth of Iran and their liking Chinaanalogue. From this viewpoint, is investigated unbelievablesimilarity China legend of the "Fanak Shen Yeni", consistingof poetical poems and the story of «Siyavush and Sudabe" ofFirdausi’s "Shahnama" work.In this connection is analyzed similarly morals ofprincesses of Iran and China and analogy of the story"Siyavush" and the myth "Yin Kiyao".