Features of modernization processes in India - Қалибекова, А. А; Кокеева, Д. М. (Journal of Oriental Studies, 2018)
Берілген мақалада Үндістандағы жаһандандыру үрдісінің ерекшеліктері елдің тарихи және қазіргі кездегі әлеуметтік-экономикалық даму призмасы арқылы қарастырылады. Соңғы жылдардағы қарқынды әлеуметтік-экономикалық өзгерістер жақын арада Үндістан әлемнің экономикасы жағынан жетекші елдер қатарына кіреді деген аналитиктердің болжамдары да бар. Сондықтан, зерттеушілердің көбісі елдің экономикасының инновациялық сипатына ерекше көңіл бөледі. Бұл өз кезегінде елдің батыстық бағыт векторы, яғни экономиканың постиндустриалдық үлгісіне қарай қозғалысы деп айтуға жағдай туғызып отыр. Алайда бұл жағдайға жету оңай болды ма? Жаһандандыру үрдісі елді қайда әкелді? Сондай-ақ, елдегі жиналып қалған әлеуметтік- экономикалық және саяси қайшылықтардың шешілуіне жол бар ма? және басқа да мәселелерді мақалада қарастыруға тырыстық.