Image of ancient Turkic words in Kazakh language - Aтaбaй Б. A.; Коптилеуовa Д. Т. (Journal of Oriental Studies, 2017)
Қазіргі қазақ тілінің сөздік қоры жалпы түркілік қабаттан өрістейді. Оның негізі, сөздік қоры, фонологиялық құрылысы ежелгі түркі тілінен бастау алатынына көне түркі жазба ескерткіштеріндегі лексикалар дәлел бола алады. ХІ-ХІІ ғ. жазылған түркі жазба ескерт-кіштерінің бірі М.Қашқаридің «Диуан луғат ат-түрк» атты еңбегіндегі көптеген сөздер қазіргі қазақ тілінде сақталған. Қазақ тіліндегі көнетүркілік элементтердің арасында кейпін бұзбай сақталғандары да бар. Түркі тілдерінің барлығына тән заңдылық— аглюнативтік даму үдерісінде үнемі болып отырған фоно- морфологиялық өзгерістерге қарамастан, көне әрі тілдік тарихи бірлік болып саналатын түбір өзінің негізін сақтап қалған. Ол түбірлер қазіргі қазақ тілінде де бар.