ГЛОБАЛЬНЫЕ И РЕГИОНАЛЬНЫЕ АСПЕКТЫ РАЗВИТИЯ ВНЕШНЕЙ ПОЛИТИКИ ЯПОНИИ ВО II ПОЛОВИНЕ XX – НАЧАЛЕ XXI ВЕКА - Мұхтар, Л. (Journal of Oriental Studies, 2016)
Бұл мақалада Жапонияның XX ғ. II жартысында және XXI ғ. басындағы сыртқы саясаттың әлемдік және аймақтық көлемде ішіндегі дамуы қарастырылады. Егер XX ғ. II жартысында Жапонияның сыртқы саясаттың негізгі мақсаты Азия аймағында басты орынды қалпына келтіруі болса, XXI ғ. дүниежүзілік дағдарыстың ықпа- лынан Жапон мемлекет азиядағы интеграциялық үдері- сінде Батыс пен Шығыс арасындағы байланыс қызме- тін атқарып, дамудың жаңа үлгісін ұсынып жатыр. The global and regional evolution of foreign policy of Japan in the II half of XX - early XXI century is examined in the present article. If in the II half of XX century a key objective of Japanese foreign policy was to restore the central position in Asia, in the XXI century under the influence of global crisis, Japan attempts to find a worthy place in the Asian integration, taking the role of “bridge”, between the West and Asia, and offers a new model of development.