СХОДСТВО СКАЗКИ СИЯВУША «ШАХНАМЕ» С КИТАЙСКИМ ГЕРОИЧЕСКИМ ЭПОСОМ «ФАНАК-ШЕН-ЙЕНИ» - Балазаде, А. (Journal of Oriental Studies, 2016)
Шығыс пен Батыс арасындағы негізгі байланыс Иран мен Қытай арқылы өткен Жібек Жолы арқылы іске асты. Иран мен Қытай арасындағы байланыс Ирандағы Ашка- нидтер династиясы кезінде басталып, олардың ежелгі мәдениеттерінде тамырын сақтап қалды. Автор бұл мақалада Сияуыштың «Шахнама» ертегісі мен қытайдың «Фанак-Шен-Йени» батырлық жыры ара- сындағы ұқсастықтарға тоқталады. Article has been devoted to the learning of the problem of analogy of heroism myth of Iran and their liking China analogue. From this viewpoint, is investigated unbelievable similarity China legend of the "Fanak Shen Yeni", consisting of poetical poems and the story of «Siyavush and Sudabe" of Firdausi’s "Shahnama" work. In this connection is analyzed similarly morals of princesses of Iran and China and analogy of the story "Siyavush" and the myth "Yin Kiyao".